Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj

Nie pokazuj więcej tego komunikatu

Firma wysokich standardów

Lemon Delight

(pobierz recepturę w formacie pdf)

 

Składniki:

- biszkopt

- cytrynowy krem custard

- polewa cytrynowa (glazura)

Biszkopt

mąka 200g

jaja 8szt

Cukier 100g

Miód 50g

Skrobia ziemniaczana 25g

Pastovocream 50g

Przygotowanie

Wbić jaja, cukier i miód do miksera. Dodać przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną i na końcu Pastovocream. Przełożyć całość masy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i przespanej mąką. Piec  w temp. 180⁰C przez 35 min.

Cytrynowy krem custard

Mleko 1000g

Pastovocrem Fabbri 120g

Cukier 330g

Mąka 90g

Skrobia kukurydziana 55g

Pasta Cytrynowa Fabbri 50g

Utarta skórka z cytryny

Przygotowanie

Zagotować mleko razem z pasta cytrynową oraz skórką cytrynową. Zmiksować Pastovocrem z cukrem, dodać skrobię ziemniaczaną oraz mąkę. Połączyć dwie masy i zagotować. Następnie zmrozić szokowo do 4⁰C.

Cytrynowa polewa

Krem custard 1000g

Mleko 200g

Selen Fabbri 100g

Starta skórka cytrynowa             

Mleko

Przygotowanie:

Ubić mleko z Selenem w mikserze. Dodać słodką śmietanę, startą skórkę cytrynową rozcieńczyć w mleku dopóki nie będzie grudek.

Składanie ciasta

Do formy z biszkoptem wylać krem custard i zamknąć biszkoptem. Wyjąć  ciasto z formy i polać glazurą z cytryny, uformować warstwę dookoła ciasta. Udekorować bitą śmietaną i utartą skórką z cytryny.

 

Złoty Płatnik 2016Ambasador artykuły
.