Raz na trzy lata, najbardziej ekscytujący konkurs czekoladowy na świecie organizuje 18 krajowych selekcji, z 45 uczestniczącymi krajami, w 2024 r., aby wybrać jednego szefa z każdej selekcji, który wykazuje wyjątkowe umiejętności twórcze z czekoladą. Szefowie ci będą reprezentować swój kraj podczas światowego finału w październiku 2025 roku. W przypadku Polski, krajowe selekcje odbędą się 25 lutego 2024 r. podczas największych targów cukierniczych Expo Sweet w Warszawie.
Szefowie i rzemieślnicy będą musieli udowodnić swoje kreatywne umiejętności, innowacyjne pomysły pracy z czekoladą NA ŻYWO przed jury złożonym z najlepszych ekspertów. Tylko zwycięzca krajowej selekcji przejdzie do światowego finału.
Kim są pretendenci w Polskich eliminacjach?
Ponieważ World Chocolate Masters jest magnesem dla przyszłych talentów z ambicjami, aby zaznaczyć swoją obecność na międzynarodowej scenie cukierniczej i czekoladowej, 4 uczestników klasyfikuje się i przygotowuje do selekcji krajowej. Każdy z tych młodych talentów wykazał potencjał, by stać się kreatywnym liderem w branży. Ich wyniki podczas selekcji krajowej będą miały decydujące znaczenie dla uzyskania biletu do światowego finału: tylko jeden uczestnik może uzyskać możliwość prezentacji na międzynarodowej arenie.
Kto zasiada w jury?
Jury składa się z liderów w branży, znanych z wkładu w branżę cukierniczą i gastronomiczną. Eksperci ci będą recenzować, degustować i oceniać wszystkie kreacje. Michał Iwaniuk obejmie rolę przewodniczącego jury. (Będzie czuwać nad sprawiedliwym przebiegiem konkursu dla wszystkich uczestników oraz niezależną i bezstronną oceną każdego uczestnika).
‘Play!’ to temat, który musi znaleźć odzwierciedlenie w każdym zadaniu
Oprócz inspirującego tematu „PLAY!”, organizacja WCM opublikowała również zestaw zadań dla Selekcji Krajowej – całkowicie związanych z tematem. W określonym czasie około 8 godzin każdy uczestnik musi zrealizować każde z zadań i przekonać do siebie jury.
Wspierany przez Akademię Czekolady™
Dzięki 27 ośrodkom szkoleniowym na całym świecie, Akademia Czekolady™ udowodniła swoją niezbędną rolę w szkoleniu wszystkich szefów biorących udział w tej ekscytującej podróży. To logiczny krok, ponieważ kluczową misją Akademii Czekolady™ jest umożliwienie szefom rozwoju i bycia najlepszymi. Ta trenerska rola akademii będzie teraz jeszcze bardziej widoczna. Co więcej, Akademia Czekolady poświęci również przestrzeń na dzielenie się umiejętnościami, technikami i trendami prezentowanymi przez uczestników z każdym zainteresowanym szefem w branży.
Wspierany przez globalne marki czekolady Cacao Barry i Callebaut
Cacao Barry i Callebaut to główne marki wspierające konkurs. Udostępnią one swoje czekolady uczestnikom konkursu, aby mogli przekraczać swoje granice. Mona Lisa poświęci swoją linię Studio ich kreatywnym poszukiwaniom: naturalnie barwionym masłom kakaowym i kreatywnym proszkom, które pozwolą szefom bawić się kolorem – przy jednoczesnym wykorzystaniu naturalnych barwników.
Praktyczne Informacje
Wszystkie informacje na temat selekcji krajowej
|